zaterdag 31 maart 2012

NO WORDS


Geen post vandaag, er is te veel gebeurd en ik heb geen energie om hier nu nog een hele dag aan te werken. Bij deze een liedje.

vrijdag 30 maart 2012

DIY: BATH BOMBS

Sinds we verhuisd zijn, heb ik geen bad meer. Gelukkig ga ik nog af en toe een weekend naar mijn papa en daar hebben we een lekker groot bad. En wat is er leuker dan wat liggen dobberen in een warm bad? 
Liggen dobberen in een erg goed ruikend bad natuurlijk!



Bruisballen zijn er leuk om het bad op te vrolijken en extra verzorgend te maken. Hieronder vind je een gemakkelijke DIY om je eigen bruisballen te maken.

Benodigdheden:

- citroenzuur
- natriumbicarbonaat
- kokosolie (even opwarmen zodat het vloeibaar is)
- parfumolie die kan gebruikt worden op de huid OF etherische olie naar keuze
- voedingskleurstof / gedroogde kruiden of bloemblaadjes
- een kom om te mengen
- een lepel
- vorm (bijvoorbeeld een bal of ijsblok vormpjes)


Het recept is genoeg voor ongeveer 2 bruisballen!


Meng 4 grote eetlepels citroenzuur met 8 grote eetlepels natriumbicarbonaat tot alle brokjes er uit zijn. Voeg hier 2 eetlepels kokosolie aan toe. Meng tot het een beetje aanvoelt als nat zand. Als je je hand samen knijpt, moet het een worstje blijven. Voeg hier een paar druppels voedingskleurstof aan toe en een kleine theelepel parfumolie (opgepast, als dit op basis van water is, kan het gaan bruisen. Meng het dan snel goed door!). Dit is niet noodzakelijk, het zorgt er voor dat je bad lekker ruikt en je bal een leuk kleurtje heeft. Je kan ook gedroogde bloemen of kruiden toevoegen. Hier heb ik een klein beetje gedroogde goudsbloem toegevoegd.



Roer het geheel nog eens heel goed door zodat alles dezelfde kleur en geur heeft.


Pak je vorm en vul de 2 helften tot ze een beetje uitpuilen. Je wil dat de bruisballen zo hard mogelijk worden, zodat ze niet uiteen vallen. Als de vorm goed vol zit, kan je de bruisbal er voorzichtig uithalen. Laat deze nog een dagje drogen en dan is het klaar om te gebruiken!


donderdag 29 maart 2012

WHAT I WOULD RATHER BE DOING

Barbecuen! Aah het is zo heerlijk hier in de zon, ik ga elke dag naar het park om daar wat te studeren, te lezen of wat te praten met vrienden. Rond om mij wordt iedereen gek en het lijkt wel of ze een spelletje 'om ter minst kleren aandoen' spelen, maar in dit weer mag het. 




Ik kijk zo uit naar de zomer!

woensdag 28 maart 2012

EVERYTHING ABOUT COCONUT OIL

Kokosolie wordt tegenwoordig enorm gehyped, maar met een goede reden! Het is echt een geweldig product met meerdere toepassingen. Zo kan je kokosolie gebruiken om te koken, je boterham mee te smeren, je huid te hydrateren of je haar te revitaliseren (niet dat haar leeft).


Kokosolie is in ons klimaat meestal gestold, het smelt namelijk bij een temperatuur van 24-26 graden. Deze olie is zeer rijk aan verzadigde vetzuren waarvan het merendeel middellangeketen vetzuren zijn zoals laurinezuur (verhoogt daardoor je weerstand tegen allerlei bacteriën, schimmels en parasieten), myristinezuur (verhoogt het cholesterolgehalte, maar verlaagt de cholesterol-HDL-cholesterolratio. Deze ratio is een sterkere aanwijzer in het risico op hart- en vaatzieken dan alleen het totaal cholesterolgehalte) en palmitinezuur (wordt natuurlijk door de huid geproduceerd, maar neemt af wanneer we ouder worden. Zorgt er voor dat de huid makkelijker absorbeert). Wikipedia verteld ons het volgende: "Middellangeketen vetzuren worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Eenmaal in het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Bovendien worden MCT's maar voor een klein deel opgeslagen als vet. Deze middellangeketen vetzuren worden iets gemakkelijker omgezet in onmiddellijk bruikbare energie dan andere vetten."


Ook voor de huid is kokosolie goed. Het bevat huideigen lipiden en wordt snel opgenomen door de huid en zorgt ervoor dat deze zacht aanvoelt (goed bij droge huid!). Kokosolie zorgt er voor dat dode huidcellen verwijderd worden. Het zou ook een jeukende huid verlichten, acné verminderen, poriën verkleinen, de zichtbaarheid van littekens en spataderen verminderen, en helpen tegen eczeem. Kokosolie heeft een SPF van ongeveer 6.


Het is aangetoond dat kokosolie het haar kan versterken. Deze olie kan tot diep in het haar doordringen en legt ook een beschermend laagje rond het haar zodat het beschermd wordt tegen beschadigingen. 


Bovendien is kokosolie echt niet duur. Voor 500 gram betaal je hier rond de 4 euro, zeker het proberen waard dus! Binnenkort maak ik een DIY met kokosolie.
(Bron en bron)

dinsdag 27 maart 2012

FREE FONTS

Ik hou echt van leuke lettertypes. Ook al heb ik ze niet nodig, toch zoek ik vaak het wereld wijde web af naar nieuwe fonts om bij mijn collectie te voegen. Hier vinden jullie mijn laatste veroveringen:


Veel plezier er mee!

maandag 26 maart 2012

TESTING: YVES ROCHER MICELLAR CLEANSING WATER

Sinds een dag of drie test ik het Micellar Cleansing Water van Yves Rocher. Een review kunnen jullie dus binnen een kleine maand verwachten!



Ingrediënten:

Aqua: water
Butylene glycol: oplosmiddel en vochtinbrenger. Goed voor de elasticiteit van de huid en volledig goedgekeurd door de FDA
Anthemis nobilis flower water: gedestilleerd water uit kamille. Kamille werkt verzachtend en verzorgend
Mangiferin: antioxidant, komt natuurlijk voor in bijvoorbeeld mango
Peg-40 glyceryl cocoate: zorgt ervoor dat het product makkelijker smeerbaar is. Emulgator
Betaine: vochtinbrenger en goed voor de elasticiteit van de huid
Sodium coceth sulfate: cleanser, zorgt voor schuim. 
Methylparaben: bewaarmiddel, nodig omdat dit product water bevat
Phenoxyethanol: reiniger en conserveermiddel (dood bacteriën)
Oleth-20: stabilisator, emulgator en reiniger
Oleth-10: emulgator
Allantoin: vochtinbrenger, zorgt er voor dat dode huidcellen verwijderd worden en de huid glad en zacht wordt. Zorgt voor celvernieuwing
Parfum: geurmiddel
Camellia sinensis leaf extract: thee extract; vochtinbrenger, antioxidant, verkleint poriën, verzacht en absorbeerd UV-stralen
Tetrasodium edta: bewaarmiddel
Rosa canina fruit oil: bevat vitamine A en C, kan zorgen voor een sterkere huid door de huid te voeden
Maltodextrin: bindmiddel, verjonging van de huid

Dit product lijkt veelbelovend! Het is oorspronkelijk bedoeld voor de ouder wordende huid, maar ik geloof niet dat het kwaad kan op een jongere huid. 
Binnenkort horen jullie dus hoe het werkt voor mij.

zondag 25 maart 2012

HOW TO WASH YOUR HAIR WITH A SHAMPOO BAR


Shampooblokken zijn speciaal gemaakt om het haar schoon en gezond te krijgen. In commerciële shampoo zit namelijk meestal SLS of SLES, deze strippen je haar van alle natuurlijke vetten waardoor het uitdroogt en irriteren de hoofdhuid (zie hier). Daardoor heb je eigenlijk altijd een conditionor nodig. Maar het is nogal belachelijk om eerst alle oliën uit je haar te strippen om ze dan opnieuw toe te voegen.

Wanneer je voor het eerst een shampoobar gebruikt, is het aangewezen om er zeker twee weken aan te wennen. Je haar (voornamelijk je hoofdhuid) is het namelijk niet gewoon. Na 2 weken zal je duidelijk het verschil merken! Maar het kan dat je eerst last hebt van vettig of droog haar. Niet opgeven dus! Geef je huid/haar tijd om aan te passen.


Wrijf met het blok over je natte haar. Er komt genoeg schuim vrij, masseer dit in over je hele hoofd. Goed uitspoelen. (Het is normaal dat je haar stroef aanvoelt)

Aangezien we in België 'last' hebben van hard water, is het aangewezen om na het wassen gebruik te maken van een azijnspoeling. Die zorgt er voor dat de natuurlijke pH-waarde van de huid terug hersteld wordt en de laatste zeepresten opgelost worden. (Zeep heeft namelijk een andere pH dan de huid.)
Maak daarvoor in een lege fles een mengeling van 1/5 azijn (gewone azijn of ciderazijn, eigen keuze) en vul de rest van de fles met water terwijl je onder de douche staat. Goed schudden en dan op je gewassen haar aanbrengen. Na goed uitspoelen voel je dat je haar zacht en glanzend is.
De geur lijkt nog aanwezig te zijn als je haar nat is, maar verdwijnt van zodra je haar droog is. 
Indien je echt geen azijn in je haar wil, kan je dit vervangen door citroensap. 1/2 citroensap en 1/2 water. Werkt even goed.

zaterdag 24 maart 2012

REVIEW: DIY DEODORANT

Zoals jullie al zagen in dit artikel, heb ik mijn eigen deodorant gemaakt. Deze test ik nu al 2 weken. En met goede resultaten (of ja, alleszins heeft niemand me er op gewezen dat ik stonk)!



Positief:
  • Eerst en vooral: het werkt! Ik heb geen last van zweetgeurtjes. Enkel na zwaar uitgaan
  • Ik weet wat er allemaal in zit en vooral: wat niet. 
  • De geur kan je zelf kiezen door verschillend essentiële oliën te proberen
  • Het is milieuvriendelijk
Negatief:
  • Het is geen anti-transparant. Je zweet dus niet minder dan anders door deze deodorant
  • De structuur is een beetje brokkelig. Je moet de deodorant dan ook voorzichtiger aanbrengen
  • Als je teveel gebruikt, kan het olievlekken achterlaten op je kledij

Conclusie:
Deze deodorant houdt nare geurtjes weg en dat is toch wel de functie die ik heb belangrijkste vind. Verder is het ook nog eens goed voor je huid door de kokosolie. En wie houdt er nu niet van producten die zo natuurlijk zijn dat je ze zou kunnen opeten (maar ieuw, niet proberen).

vrijdag 23 maart 2012

EVERYTHING ABOUT BEESWAX

Bijenwas wordt in veel van mijn DIY's gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat het er voor zorgt dat het product hard wordt. En dat wil je wel met een deodorant stick, lippenbalsem of zalf. Maar wat is bijenwas juist en is het goed voor je huid?


Bijenwas is een natuurlijke stof die bijen produceren voor het maken van hun raten. Deze raten worden een enkel keren hergebruikt door de bijen, maar dan willen ze nieuwe. De was wordt gesmolten en beschikbaar gesteld om te kopen. Bijenwas wordt gebruikt om kaarsen, boenwas en drop te maken. Ook wordt het vaak gebruikt in cosmetica. 

Bijenwas heeft namelijk verzorgende, vochtinbrengende, verzachtende en antibacteriële eigenschappen. Het legt een beschermlaagje om de huid, maar sluit deze niet af waardoor de huid nog kan ademen (niet zoals vaseline). Daardoor wordt de huid beschermd tegen wind en koude. Bijenwas is een huidverwante stof waardoor het ook geschikt is voor de gevoelige huid en is erg rijk aan vitamine A. Bijenwas is een emulgator en bindmiddel in cosmetische producten. En dus erg geschikt in natuurlijke producten. Aangezien het een dierlijke product is, is het niet veganistisch. Daarvoor kan je beter carnaubawas gebruiken.

Opgelet: mensen met pollen allergie kunnen mogelijk allergisch reageren op bijenwas.

donderdag 22 maart 2012

WHAT IS HAIR?

Mensen hebben verschillende soorten haar op hun lichaam. Hoofdhaar (= terminaal haar) is daar één van. Het haar dat op je hoofd groeit kan langer worden en heeft meer kleur dan haar dat bijvoorbeeld op je wangen aanwezig is (= vellushaar). Gemiddeld heeft een vrouw 100 000 tot 150 000 haren op haar hoofd en elk haar is ongeveer 0,05 mm dik. Haar is opgebouwd uit het eiwit keratine en wordt gekleurd door melanine (zwart, rood of een mengeling). 


Haar groeit uit een haarzakje (follicle). Het haar zelf (de haarschacht) wordt opgebouwd uit drie delen: de medulla, de cortex en de cuticula (haarschubben).


De medulla bestaat uit zachte keratine en is voor de rest gewoon lucht. In de cortex bevindt zich de melanine die zorgt voor je haarkleur. De cortex zorgt ook voor de sterkte van je haar door 'harde' keratine. De buitenste laag heet de cuticula en is kleurloos. Deze laag is opgebouwd uit verschillende overlappende lagen haarschubben. 

Dicht bij elk haarzakje liggen ook talgklieren. Deze scheiden talg af dat de huid en het haar soepel houdt. Teveel talg zorgt er voor dat je haar er vet uitziet. 

Je kan je haar het best verzorgen door goed te eten. Gezond haar heeft veel vitamines, proteïnes en mineralen nodig. Ook stress en roken kunnen een (negatieve) invloed hebben op je haar. Door je haar na te spoelen met koud water of een zure oplossing (zoals azijn of citroensap) sluiten de haarschubben zich, daardoor ziet je haar er glanzend uit. 
Gebruik geen uitdrogende producten op je haar zoals alcohol en was je haar niet te vaak. Dit alles zorgt ervoor dat je haar uitdroogt en dat je haarpunten sneller splijten. Gespleten haarpunten kan je best afknippen, ze gaan toch nooit meer 'genezen'.
Met een voedende olie zoals kokosolie of avocado olie kan je je haar van buitenaf voeden. Laat deze olie een lange tijd (bijvoorbeeld 1 nacht) goed intrekken en was daarna grondig uit.
Bedenk wel dat de beste voeding van binnen uit komt!

(Bron)

woensdag 21 maart 2012

DIY: LIP BALM

Zoals wel duidelijk was in 'Starten met een "winkeltje"', ben ik bezig met het verkopen van de eerste producten: zelfgemaakte lippenbalsem. 
In deze DIY geef ik jullie niet hetzelfde (erg goede ;) ) recept als hetgeen ik gebruik, maar een eenvoudiger zodat je het thuis zelf kan uitproberen.

Benodigdheden:
  • 20% Bijenwas
  • 40% Amandelolie
  • 40% Kokosolie
  • Lege lippenbalsem tube(s)
  • 1 pot om water op te warmen
  • 1 pot om alles in te mengen
  • Een lepel die in de koelkast ligt
  • Extra: vitamine E (natuurlijk bewaarmiddel) 
  • Extra: een geurolie die geschikt is voor de lippen (Flavor oil)


Smelt eerst de bijenwas en kokosolie met de amandelolie tot het een vloeibaar geheel is (doe dit au bain-marie). Voeg dan de vitamine e en geurolie toe, indien je dit wenst. Zonder geurolie ruikt het geheel zacht en zoet, naar de bijenwas.

Neem nu de lepen uit de koelkast en dop hem even in je mengsel. Het zal snel opstijven. Nu kan je kijken of je de structuur van je lippenbalsem goed vindt. Indien het te hard is kan je nog wat amandel- of kokosolie toevoegen. Kokosolie is hard op kamertemperatuur, maar smelt in contact met de huid. Vind je het te zacht dan voeg je nog wat bijenwas toe.

Probeer ze niet te laten overstromen, dit is echt een plakboel om op te ruimen.

Als je tevreden bent, giet je het vloeibare geheel voorzichtig in je tube. Giet zo lang tot het een beetje bol staat, zo krijg je het mooiste resultaat. Je kan ook een oude tube leegmaken en goed uitwassen. Draai hem eerst helemaal naar beneden voor je de lippenbalsem er in giet!
Het is normaal als je in het midden een putje krijgt, maar daaraan zie je dat het zelfgemaakt is. Je kan ook nog een label maken voor je lippenbalsem, met wat doorzichtige plakband is het zelfs waterproof!

dinsdag 20 maart 2012

TRICLOSAN

Triclosan is een antibacteriële en schimmelwerende stof die erg krachtig is en vaak wordt gebruikt in antibacteriële zeep, deodorant en tandpasta als conserveermiddel en geurbestrijder. Triclosan verstoort het immuunsysteem waardoor een allergie zoals hooikoorts kan ontstaan (voornamelijk bij kinderen). Het remt ook de groei van micro-organismen af, waardoor het de natuurlijke microflora van de huid verstoort. Daarbovenop zou het ook kankerverwekkend zijn en men beweerd zelfs dat triclosan ervoor zou zorgen dat het lichaam immuun wordt voor antibiotica. 

Door de hormoon verstorende werking moet triclosan ook vermeden worden bij zwangere vrouwen. Het kan er namelijk voor zorgen dan er te weinig zuurstofrijk bloed tot bij de baby komt. Dit kan tot hersenschade leiden. 


Vooral Colgate staat er om bekend triclosan te gebruiken, check de verpakking als je dit wil vermijden.
In de Europese Unie is de maximaal toegelaten concentratie van triclosan in cosmetische producten 0,3%. 

De FDA (Food and Drug Administration) heeft in 1997 onderzoek gedaan naar triclosan, waaruit ze besloten dat het geen extra voordelen heeft in een product. Je kan triclosan dus beter vermijden. 
(Bron en Bron)

maandag 19 maart 2012

DAILY ROUTINE

Dit is eigenlijk een post voor mezelf, om eens echt goed te kijken wat ik elke dag op mijn gezicht smeer. Hoeveel producten doen hun werk nu en welke zou ik beter vervangen.


De african black soap ziet er zo wel vies uit!
Ochtend:
Als ik douche:
  • Gezicht wassen met African black soap
  • Soms gebruik ik hierna Angels On Bare Skin van Lush
  • Dagcreme van Biocura (ja, van de Aldi)
Als ik niet douche:
  • Gezicht wassen met water (geen zeep)
  • Clinique clarifying lotion
  • Biocura dagcreme


Avond:
  • Clinique tonic
  • Gezicht reinigen met Angels On Bare Skin van Lush
  • Dream Cream van Lush


Dat valt precies nogal mee. Van alle producten ben ik tevreden, enkel de tonic van Clinique zou ik graag vervangen voor iets anders. Ik gebruik hem graag omdat ik het gevoel heb dat hij mijn huid grondig schoonmaakt. Maar hij is ook nogal hard en uitdrogend voor de huid door de alcohol die er in zit. Iemand aanraders?

zondag 18 maart 2012

INSPIRATION: THE GARDEN

Op een druilerige dag als vandaag kunnen we wel wat inspiratie gebruiken. Hierbij laat ik jullie met wat foto's van geweldige tuinen en leuke ideeën. 


En kijk, de zon komt er wat door! 

zaterdag 17 maart 2012

WHY WOULD YOU BUY WATER?

Wat zonde dat we onze toilet doorspoelen en onze was draaien met perfect drinkbaar water! Al het water dat bij ons uit de kraan loopt is zorgvuldig en meermaals getest (én goedgekeurd). Leidingwater moet aan meer dan 60 kwaliteitsvereisten voldoen. Waarom zou je dan nog water in flessen kopen? 

In flessenwater zit soms meer koolzuurgas en zouten, daardoor kan het dat je dit water lekkerder vindt dan water uit de kraan. Maar dit water is niet per se gezonder dan kraantjeswater. Dus waarom zou je zoveel meer geld uitgeven aan water in een fles?




Kraantjeswater kan je wel geen week laten staan. Water is namelijk het ideale milieu voor bacteriën, hoe langer het water stil staat, hoe meer bacteriën erin aanwezig zullen zijn. Water uit flessen is behandeld zodat er minder bacteriën in zitten. Indien het niet geopend is, kan het dus lang bewaard worden. Regelmatig spreekt men in de media over medicijnresten en vrouwelijke hormonen in kraanwater. Deze zouden niet uit het water gefilterd worden en worden dus gedronken door iedereen, ook mannen. Men zegt dat de concentratie van deze resten niet schadelijk zijn voor de mens, maar dit moet nog verder onderzocht worden. 

Opgelet! Water dat eerst opgewarmd werd door een boiler o.i.d. is niet meer drinkbaar, aangezien dat proces de samenstelling kan veranderen. Drink daarom altijd koud water.


(Bron)

vrijdag 16 maart 2012

STARTING A SHOP

Nog voor ik begon met deze blog, wou ik eigenlijk mijn eigen bedrijfje. Liefst van al met natuurlijke en handgemaakte producten. Vandaag zette ik de eerste productjes online en daar ben ik al de hele dag mee bezig. Maar ik begin bij vrienden en kennissen. Geen 'wereldwijde verzending'. Zelfs gewoon geen verzending. Nee, als je iets wil kan je er bij mij om komen, in mijn woonplaats of studentenstad. 
Zo kan ik bekijken of het aanslaat, en of mensen er interesse in hebben. Spannend is het wel! 



Wat vinden jullie van de verpakking? Ik wil dit graag zo professioneel mogelijk aanpakken, dus alle tips zijn meer dan welkom.

donderdag 15 maart 2012

GO RUNNING

Nog voor het nieuwe jaar van start ging, wou ik weer naar buiten om te lopen. Maar het was zo koud! En glad, en hoeveel truien zou ik niet moeten aandoen, en zouden mijn tenen niet bevriezen? Maar nu het zonnetje er goed door komt (we verwachten 18 graden vandaag!) is er geen ontkomen meer aan. Geen excuses meer, gewoon loopschoenen aan en naar buiten!


Vorig jaar begon ik met Start to Run. Ik dacht dat het een makkie ging zijn, aangezien ik nooit heel slecht was in lopen. Maar na de eerste les voelde ik het toch in mijn benen. Ik heb me zo goed mogelijk aan Evy's schema gehouden en tegen juni had ik alle lessen van de eerste reeks gehad. En het voelde goed, en ik wou méér. 
Dus begon ik aan de tweede reeks; van 5 tot 10 kilometer. Maar toen kreeg ik erg last in mijn schenen. Oh nee, shin splints! Een typisch lopers kwaaltje en ik wist dat het enige wat zou helpen, rust was.

In oktober besloot ik om opnieuw de eerste reeks te doen, niet bij de eerste aflevering maar ergens in het midden. Maar toen werd het weer zo koud en ik had examens en na al die excuses ging ik gewoon niet meer. 

Maar nu begin ik weer, en ik stop niet! Ik ga de eerste reeks weer volgens schema uitlopen (ik liep gisteren les 18) en beginnen aan de tweede reeks. En daarna hoop ik om op mijn eigen tempo en met eigen muziek een mooie afstand te kunnen afleggen.


Waarom is lopen goed voor je?

Ten eerste voor je geest: door te lopen heb je het gevoel iets bereikt te hebben, je bent trots op jezelf en je zelfvertrouwen stijgt er door (dan mag je niet opgeven!). Ook heb je het gevoel dat je hoofd er leeg van wordt, je zorgen verdwijnen (even) en dat voelt goed. En je krijgt er een energieboost van!

Ten tweede voor je lichaam: je kweekt conditie en verbrand er vet mee. Het is ook goed voor hart en bloedvaten. Er wordt zelfs beweerd dat het je bloeddruk doet verlagen. Ook krijg je meer zuurstof in je hersenen, waardoor je je de rest van de dag beter kan concentreren. Al die beweging verlengt je leven! 

Verder is het zo goed als gratis. Geen nood aan een duur fitnessabonnement, enkel goede loopschoenen. Je kan ook altijd en zo goed als overal gaan lopen en het hoeft maar een half uur per keer te duren. 

Nog enkele tips voor je de deur uitloopt:
  • Zorg ervoor dat je echt goede loopschoenen hebt
  • Loop niet te snel, hardlopen gaat niet om snelheid of afstand, maar om de tijd die je loopt
  • Drink en eet niet te veel voor je gaat lopen (2-3 uur tussen een zware maaltijd en hardlopen)

woensdag 14 maart 2012

DIY: NATURAL CLEANING

Chemische schoonmaakproducten zijn niet alleen duur, ze zijn ook nog eens erg slecht voor de natuur en je eigen gezondheid. Ken je dat vieze, droge gevoel dat je handen hebben wanneer je net gedweild hebt? De bijtende stoffen die in dit soort schoonmaakmiddelen zit kunnen echt niet goed voor je zijn.

Maar hoe kan je dan je huis op een efficiënte en natuurlijke manier schoonmaken? 

  • Kalkaanslag verwijderen:

Kalk kan je heel eenvoudig verwijderen met azijn. Azijn desinfecteert ook, en is dus een goed middeltje om bijvoorbeeld je aanrecht schoon te houden. Een douchekop kan je gemakkelijk ontkalken door hem een nachtje te laten weken in azijn.

  • Gootsteen ontstopper:

Giet een gelijke hoeveelheid natriumbicarbonaat (baking soda) en zout in je afvoer. Giet daarbovenop ongeveer 1 glas azijn waardoor het geheel zal beginnen schuimen. Terwijl het verder schuimt kook je een pot water (of een waterkoker vol), deze giet je geleidelijk aan in de afvoer. 


Klik hier voor een goede blogpost over 'natural cleaning'
  • Badkamer reiniger:

Meng 1/2 warme azijn (even opwarmen in de microgolf) met 1/2 vloeibare detergent en spuit op bijvoorbeeld tegels of douchewand. Je hoeft het niet elke keer op te warmen, die ene keer was genoeg.

  • Febreeze:

Meng 40 gram vloeibare wasverzachter met 2 eetlepels natriumbicarbonaat in een oude Febreeze fles. Giet er dan warm water bij tot de fles helemaal gevuld is. Schudden voor gebruik. In plaats van wasverzachter kan je ook citroensap gebruiken.

  • Allesreiniger:

Meng 1/2 eetlepel wassoda, 1/2 eetlepel afwasmiddel en 2 eetlepels borax met 2 grote glazen warm water in een spuitfles (bijvoorbeeld plantenspuit of oude glasreiniger). Schudden voor gebruik.

Tijd voor de lente schoonmaak!
(Bron)

dinsdag 13 maart 2012

PEG, C'EST QUOI CA?

PEG staat voor polyethyleen glycol of polyther glycol. Deze afkorting wordt vaak gevolgd door een nummer, zoals PEG 2 of PEG 40. Hoe groter het getal dat achter PEG staat, hoe groter het gewicht van de molecule. Zo worden de kleine getallen vaak gebruikt in cosmetica, want hoe kleiner het gewicht van de molecule, hoe groter de kans dat het de huid kan doordringen. PEG 3350 wordt bijvoorbeeld als middel tegen constipatie gebruikt. 

PEG wordt toegevoegd als reinigende stof en als emulgator in verschillende cosmetica producten zoals douchegel, gezichtsreiniger, shampoo enzovoort. Het zijn synthetische chemicaliën waarvan beweerd wordt dat ze verontreinigingen bevatten zoals ethylene oxide en 1,4-dioxane. Deze worden gelinkt aan verschillende vormen van kanker. PEG's zouden de natuurlijke vochtbalans van de huid kunnen verstoren waardoor de huid sneller verouderd en kwetsbaar wordt voor allerhande bacteriën. 



Maar zoals altijd is er nog de andere kant van het verhaal. Verschillende bronnen melden dat PEG's geen schadelijke effecten hebben op de huid, maar er net voor zorgen dat andere stoffen dieper in de huid worden opgenomen. Daardoor zouden PEG's er voor zorgen dat producten beter werken. Maar wanneer er andere schadelijke stoffen in het product zitten, worden deze ook dieper in de huid gebracht. 

Het zou ook een vochtinbrenger zijn die sterk lijkt op het lichaamseigen glycerine. Wel vermelden deze bronnen dat PEG's best niet worden aangebracht op beschadigde huid (bijvoorbeeld na het scheren), omdat ze dan nog dieper in de huid dringen en deze kunnen irriteren.

Voordelen:
  • Penetreerd de huid diep waardoor actieve stoffen dieper inwerken
  • Vochtinbrenger
Nadelen:
  • Vaak verontreinigd met kankerverwekkende stoffen
  • Kan de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren
  • Zorgt er voor dat de huid sneller verouderd
  • Gevaarlijke of 'slechte' stoffen in het product worden ook dieper in de huid gebracht


Indien je deze stof wil vermijden kan je in de ingrediëntenlijst van je producten zoeken naar PEG of RETH, gevolgd door een nummer. 

(Bron)

maandag 12 maart 2012

INSPIRATION: BALCONY AND ROOFTOP TERRACE

Terwijl het langzaamaan iets warmer wordt buiten, droom ik al over hete zomerdagen. Jammer genoeg heb ik hier op kot geen tuin, maar we hebben wel een patio (daarover later meer)! Wat nog leuker is, is een dakterras.  Het is echt heerlijk om iets van de zon te kunnen opvangen. 
Met een kleine ruimte kan je veel doen, zoals hangplanten, bloembakken of een kleine kruidentuin. Als je muren sterk genoeg zijn, kan je een hangmat ophangen, dat neemt niet zo veel plaats in en je kan hem in de winter gemakkelijk weghalen. 


Hierbij wat inspiratie van dakterrassen tot balkonnetjes:










Ikea heeft sinds kort ook een leuke buitencollectie. Kijk op de site van Ikea voor meer informatie.