vrijdag 18 mei 2012

DIY: SALT BARS

Een salt bar is een zeep waarin evenveel zout zit als vetten (+ overvetting). Dit zorgt voor een heerlijk verzorgende zeep die erg aangenaam aanvoelt op je huid. Het zout zou wondjes sneller genezen en een zacht velletje tevoorschijn toveren.Benodigdheden:

- 250 gram kokosolie
- 250 gram zout
- 95 gram water
- 41 gram NaOH
- eventueel geur en kleur


Volg het zeepproces zoals je altijd doet. Bij lichte trace kan je eventueel geur en kleur toevoegen. Ik koos voor een rode/roze kleur en de geur magnolia. Toen ging het even mis. Bloemengeuren kunnen er voor zorgen dat de geur instant beton wordt, en dat was dan ook het geval. Ik was er een beetje op voorbereid en heb de zeep snel hot process afgewerkt. Maar het is toch maar een brokkelig geheel geworden. Ik ben dus herbegonnen en koos nu voor jasmijn geur (daarvan wist ik dat ze geen problemen opleverde). 

Wanneer alles wel goed gaat, meng je de geur en kleur goed in de zeep. Voeg dan nu het zout toe. Dit kan gewoon keukenzout zijn, maar ook zeezout. Gebruik geen dode zee zout, dit zout zorgt er voor dat je zeep gaat zweten. Wanneer ook het zout vermengt is in de zeep,  kan je het geheel in de mal gieten.


Dat brokkelige geheel links naast de mal was de eerste, mislukte poging!
Ik zette de zoutzeep nog even in een voorverwarmde oven (90 graden), en deed direct de oven uit. Dit doe ik om de zeep te laten gellen, dat zorgt er voor dat je de zeep sneller kan gebruiken. Toch moet je de zeep nog laten uit reageren. Wanneer ze niet meer 'zapt', is ze klaar voor gebruik!


Bovenaan zie je het resultaat!

Heb jij al eens zelf zeep gemaakt? 

12 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit! Werkt deze zeep ook een beetje zoals een scrub?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof van wel! Hij ligt nu nog te rijpen, dus ik heb het nog niet kunnen testen :)

   Verwijderen
 2. Wauw, wat zien ze er mooi uit zeg! Ik vind dit echt leuk aan jouw blog, je laat alles goed en duidelijk zien, vertelt de nodige informatie en je kan gewoon je gang gaan. Ik wil ze ook maken! :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg lief, bedankt! Heb je al eens zelf zeep gemaakt?

   Verwijderen
 3. Oh dat ziet er echt heerlijke zeep uit! Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, misschien moet ik het toch eens een kans geven ;) Super interessante blog heb je, had er zelf nooit bij nagedacht dat het allemaal mogelijk is om zo'n dingen zelf te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pas op, het is verslavend! :) Ik vind het ook erg leuk om uit te proberen en nieuwe dingen te maken! Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 4. Dit is zo leuk! Ik ga het absoluut eens proberen! Oh, wat wordt ik enthousiast van jou blog! Wat is NaOH trouwens & waar kan je dat halen?:$ Ik vindt het tof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. NaOH is natriumhydroxide en wordt verkocht als gootsteenontstopper (in korrel vorm), klinkt een beetje gek, maar uiteindelijk ontstaat zeep uit een chemische reactie van NaOH met olie!
   De oranje flessen van het kruidvat zijn 100% NaOH en dus geschikt. Die zijn 2 euro :)
   Bedankt voor je leuke reactie!

   Verwijderen
 5. Leuk resultaat! Lijkt me fijn en een zacht huidje is nooit verkeerd! Kan ik ook zo´n leuk zeepje bij je bestellen!? Dacht dat ik wel ergens voorbij heb zien komen dat je (nog) niets verkoopt...?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verkoop nu via FB aan vrienden en vrienden van vrienden. Het lijkt me voorlopig nogal omslachtig om een zeepje van 2 à 3 euro te moeten verzenden in een pakketje (aangezien het snel zou breken in een enveloppe). Ik ben het allemaal nog wat aan het bekijken! :)

   Verwijderen
  2. Ok, kan ik me voorstellen! Ik volg je blog, dus merk het vanzelf wanneer we kunnen bestellen!

   Je hebt overigens wel allerlei handige enveloppen voor dit soort dingen he, in verschillende formaten met van die druknopjes aan de binnenkant. (wellicht nuttige info voor jouw denkproces;) )

   Verwijderen