maandag 4 juni 2012

ALL ABOUT VINEGAR

Jullie weten al dat ik telkens wanneer ik mijn haar was (met een zelfgemaakte shampoobar), een azijnspoeling gebruik om de laatste resten zeep uit mijn haar te krijgen. Azijn is een natuurlijk schoonheidsproduct dat je op verschillende manieren kan gebruiken. Het is een zure vloeistof die gemaakt wordt van wijn, cider o.i.d.. 
In de keuken kan je azijn gebruiken in je eten, maar ook om schoon te maken. Azijn werkt namelijk als ontvetter en ontkalker. Ook bestrijdt het bacteriën en schimmels. Azijn helpt ook de zuurtegraad van je huid in balans te houden. 
Maar hoe kan je azijn nu gebruiken?

  • In bad: voeg een kop azijn toe aan je badwater, het verlicht jeuk en werkt verzachtend.
  • Als tonic: gebruik azijn als tonic op een wattenschijfje. Het brengt de pH van je huid in balans en schijnt uitzonderlijk goed te helpen tegen acne (appelciderazijn), littekens en zelfs tegen zonnebrand.
  • Als spoeling: je kan azijn voor of na je shampoo gebruiken om restjes producten en kalk uit je haar te krijgen. Azijn zorgt er ook voor dat je haar een mooie glans krijgt. Spoel het wel goed uit, je wil niet naar een slaatje ruiken.
  • Tegen jeuk: wanneer je muggenbeten hebt, kan azijn jeuk verlichtend werken. 
  • (Tegen zweetvoeten: azijn in je schoenen zou helpen tegen zweetvoeten! Of dit werkt, weet ik niet zeker)

Volgens Wikipedia helpt azijn zelfs tegen brandnetels: "Azijn helpt tegen brandnetelwonden. Op de brandnetel zitten kleine kalkachtige naaldjes. Deze zijn gevuld met onder meer mierenzuur en histamine. Bij het aanraken van de brandnetel prikken de naaldjes door de huid en breken af. De histamine zorgt ervoor dat de haarvaten verwijden, het mierenzuur prikt. Door azijn over de plek te wrijven lost het kalk op en de andere twee stoffen worden verdund en verliezen hun werkzaamheid. Naast, of in de buurt van brandnetels groeit meestal ook wel zuring, weegbree of hondsdraf, dit heeft een soortgelijk effect als azijn."

Gebruik jij net als ik azijn als schoonheidsproduct?