zondag 24 juni 2012

DIY: 100% OLIVE SOAP

Zeep maken lijkt je misschien lastig, of het niet waard. Maar het is erg verslavend! Als je het eens een kans wil geven, kan je beginnen met een zeep die maar één olie bevat. Een voorbeeld daarvan is een olijfzeep. Deze zepen zijn heel mild voor je huid, maar produceren niet zo veel schuim. 
Olijfzeep is erg geschikt voor een gevoelige of droge huid, maar elke huid kan wel een zachte zeep gebruiken.

Sorry voor de slechte foto's! Met dit weer is het niet gemakkelijk om mooi natuurlijk licht te krijgen

Benodigdheden:

- Olijfolie
- NaOH, verkrijgbaar bij Kruidvat als gootsteenontstopper (zie foto om te bekijken hoe de fles er uitziet)
- Water, dat kan kraantjeswater, gedemineraliseerd water of rozenwater zijn.
- Extra: geurolie geschikt voor zeep of essentiële olie naar keuze
- Handschoenen
- Een schort
- Een hittebestendige glazen of plastic kom
- Een grote kom waar alles in kan
- Een staafmixer
- Een mal

Recept:

- 500 gram olijfolie
- 64 gram naOH
- 190 gram water
- 3% geurolie of essentiële olie

Als je liever meer of minder zou maken, moet je het recept altijd herberekenen via de SoapCalc.


Werkwijze:

Eerst en vooral: zorg dat je lange mouwen, een short om je kledij te beschermen en rubberen handschoenen aanhebt. NaOH is namelijk een gevaarlijk goedje, en je weet nooit dat je het morst. Het is dus een goed idee om een fles azijn in de buurt te zetten. Azijn neutraliseert namelijk de NaOH. Na het verzepingsproces blijft er echter niks van over, je moet dus niet bang zijn voor een gevaarlijke zeep wanneer je het recept precies volgt.

Wanneer je jezelf beveiligd hebt, kan je ook best je werkplek beschermen. Met kranten of een oude handdoek zit je wel goed.

Weeg nu de precieze hoeveelheid NaOH af. Pak dan je hittebestendige pot en weeg hierin de juiste hoeveelheid water af. Zorg ervoor dat je je in een goed geventileerde ruimte bevind (je kan dit bijvoorbeeld buiten of onder de dampkap doen) en giet de NaOH onder continu geroer bij het water. Wanneer alle korreltjes opgelost zijn, kan je het goedje aan de kant zetten om af te koelen.


Weeg dan nu je olijfolie af in een grote kom. Wanneer je loogoplossing (dat is het mengsel van NaOH met water) koud genoeg is (zo'n 50°), giet je hem bij de olijfolie onder constant geroer. Nu is het tijd om te mixen. Met een staafmixer gaat dit het best, een gewone mixer heeft namelijk meer kans op spetten.

Mix je zeepmengsel door tot je 'trace' bereikt. Dit wil zeggen dat wanneer je je mixer opheft, deze een soort streep nalaat. Nu kan je eventueel een geurolie of een essentële olie toevoegen. 

Giet de zeep nu in de mal die je gekozen hebt en dek deze af met versheidsfolie. Nu kan je je zeep een dag of langer laten staan. Pas wanneer de zeep hard is geworden, kan je hem uit de mal halen en eventueel snijden. Ik had een mal die niet meer gesneden moest worden, en heb de zeep er daarom langer in laten zitten.


Nu is het wel nog de bedoeling dat de zeep genoeg tijd krijgt om echt zeep te worden en uit te drogen. Je moet hier toch zeker 4 tot 6 weken op wachten. En bij olijfzeep geldt: hoe langer je de zeep laat liggen, hoe beter hij wordt!