maandag 27 februari 2012

SILICONES AND BUILD-UP

Siliconen komen vaak voor in haarproducten. Je kan ze herkennen aan de -cone op het einde van het ingrediënt. Ze worden zo vaak gebruikt omdat ze er voor zorgen dat het haar er glanzend, glad en gezond uitziet. 
Uitziet ja, want door dat laagje zijn je haar en je hoofdhuid afgesloten van lucht en water. Daardoor kunnen ze dus niet 'ademen'. Het laagje siliconen kan er voor zorgen dat het haar droog en broos wordt en dus sneller kapot gaat. Daardoor moet je vaker naar de kapper en het kan zelfs leiden tot haaruitval. Het zorgt er ook voor dat je haar zwaar aanvoelt en sneller vet wordt. Deze problemen komen echter enkel voor wanneer je veel producten gebruikt met siliconen in. Wanneer je enkel shampoo gebruikt en deze goed uitspoelt is er minder vaak iets aan de hand.
De meeste siliconen zijn niet water-oplosbaar, waardoor ze in je haar blijven (dit heet build-up). Dit zijn dus de siliconen die je wil vermijden. Daarnaast zijn er ook water oplosbare siliconen en vluchtige siliconen. Deze vormen geen probleem in haarverzorging.

Cyclomethicone (+ varianten) en Dimethicone (+ varianten) zijn de meest gebruikte in commerciële shampoos.
Cyclomethicone is wel water oplosbaar, waardoor het uitgespoeld wordt en dus geen laag rond het haar legt. Dit silicoon wordt vooral gebruikt om de ingrediënten in de shampoo makkelijker te kunnen verdelen over het haar (= spreadability). 
Dimethicone blijft wel achter in het haar en vormt een dunne film rond elk haarfollikel. Dit is eigenlijk niet erg, want haar is toch dood. Maar als de hoofdhuid niet kan ademen is er een groter probleem.
Aan de hand van dit lijstje kan je jouw haarverzorging eens onder de loep nemen:

Waterproof siliconen:
Dimethicone
Dimethiconol
Cyclopentasiloxane
Amodimethicone
Cetearyl methicone
Cetyl Dimethicone
Stearyl Dimethicone
Cyclomethicone
Trimethylsilylamodimethicone

Vluchtige siliconen:
Cyclomethicone
Phenylpropyl Dimethicone
Cyclopentasilaxane

Water-oplosbare siliconen:
Dimethicone Copolyol
Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
Lauryl methicone copolyol

Als jou haar niet snel vet wordt en je houdt wel van het gladde gevoel dat je krijgt van je shampoo, is er niet echt een probleem. Je kan voor jezelf uitmaken of je producten met siliconen blijft gebruiken.
Sinds ik ben overgestapt op zeep als shampoo (zie: Shampoo vrij - week 1) heb ik dus ook geen 'last' meer van siliconen in mijn haar. En daar heb ik nog geen spijt van gehad. 

1 opmerking:

  1. leuk stukje, fijn die lijstjes ook, wist nooit waar ik op moest letten bij de ingredientenlijst.

    BeantwoordenVerwijderen