zondag 26 februari 2012

WHY I'LL NEVER BUY VASELINE AGAIN

Vaseline is een product dat al meer dan 150 jaar bestaat. Iedereen heeft wel al eens vaseline gebruikt en sommige mensen zweren er echt bij. Maar wat is vaseline en waarom werkt het eigenlijk niet?


Vaseline wordt gemaakt met (afval)producten uit de olie- en benzine industrie. 'Pure petroleum jelly' staat op het potje, dit is een minerale olie (petrolatum). Vaseline legt zich als een gesloten vetlaag om de huid heen en zorgt er voor dat de huid niet meer kan ademen of afvalstoffen kan afvoeren. Ook lost het de natuurlijke huidvetten op en het wordt niet opgenomen door de huid.

Aangezien je vaseline ook op je lippen kan aanbrengen, krijg je er ook heel wat van binnen. Helaas zijn minerale oliën onverteerbaar. In de geneeskunde wordt (of werd) vaseline gebruikt bij mensen met brandwonden of eczeem. Dus bij mensen waarbij de barrière functie van de huid niet meer voldoende werkt. Mensen die geen open wonden of aandoeningen hebben, hebben dit dus niet nodig.

Veelvuldig gebruik van vaseline zou kunnen leiden tot een parrafineverslaving. Dit wil zeggen dat de huid het gewoon is geworden om zelf geen huidvetten meer aan te maken. Daardoor kan de huid droog aanvoelen als er geen vaseline meer wordt gebruikt.


Zijn jullie wel overtuigd van de werking van Vaseline?