woensdag 18 april 2012

ALCOHOL IN COSMETICS

Alcohol is een veelvoorkomend ingrediënt in verschillende cosmetica producten. Het zorgt er voor dat de andere ingrediënten gemakkelijker opgenomen worden door de huid, met elkaar mengen en een geheel blijven. Het kan ook gebruikt worden als een reiniger.
Er zijn 2 soorten alcohol, zachte en harde alcohol. Harde alcohol tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Bovendien tast het het vochtgehalte aan, zodat de huid uitdroogt.Hieronder vind je enkele voorbeelden van harde alcohol:

Isopropanol/Isopropyl alcohol is een giftig oplosmiddel dat wordt gemaakt van propylene (een bij-product van de petroleum- en benzine-industrie). Het wordt ook verkocht als cosmetische alcohol. Het kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering, bruine vlekken en het kan zelfs dodelijk zijn bij een dosis van ongeveer 28,4 milliliter. Het kan zich in het menselijk lichaam opstapelen.

SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol)
komt uit ethanol. Het zorgt er voor dat cellen sneller afsterven, zelfs bij lage concentraties. Het heeft bij vele mensen een irriterend effect.

Methanol/Methylalcohol
wordt vaak gebruikt als oplosmiddel. Deze soort van alcohol wordt in de lever omgezet in het giftige formaldehyde en formica zeer. Deze stoffen zijn vooral erg irriterend voor de ogen.
Propyl alchol/ Propanol
zit in de meeste commerciële cosmetische producten omdat het een sterke bacteriedodende functie heeft en zo de houdbaarheid van een product verlengt. Echter is een toxisch, allergeen en het kan de hormoonhuishouding verstoren. Deze alcohol komt ook voor in medicijnen als aspirine en maagtabletten. Je kan dit soort alcohol beter vermijden omdat het de huid erg uitdroogt. 


Butylalcohol/Butanol
wordt gebruikt als oplosmiddel, maar het is sterk irriterend en zelfs giftig. Dit soort alcohol wordt dus ook beter vermeden.

Gelukkig zijn er ook alcohol soorten die niet dienen vermeden te worden. Dit zijn de 'zachte alcoholen'.

Cetyl Alcohol wordt geëxtraheerd uit kokosnoten. Het is een emulgator en kan ook als schuimmiddel werken. Uit de meeste studies blijkt dat dit soort alcohol ongevaarlijk is, maar zoals alle ingrediënten kan het irriterend werken.

Stearyl Alcohol wordt ook uit kokosnoten geëxtraheerd. Het is ook een emulgator en zorgt in veel producten voor een vaste consistentie.

Cetearyl Alcohol is een emulgerende wax die wordt gebruikt om producten een dikkere consistentie te geven. Het werkt ook als een stabilisator en is verzachtend voor de huid. Deze alcohol wordt vaak gebruikt in verzorgingsproducten.

Nu weet je welke soorten alcohol je beter kan vermijden en welke geen kwaad kunnen!

(Bron)