vrijdag 17 augustus 2012

DIY: SHAMPOO BAR VOOR ALLE HAARTYPES

Er zijn veel mensen die net als ik een beetje genoeg hebben van al die flessen shampoo en hun twijfelachtige ingrediënten. Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe je nu zo'n shampoo bar maakt. Vandaag geef ik daar een receptje voor! 



Eerst en vooral moet je goed weten hoe je zeep maakt. Lees daarvoor dit artikel (nog) eens. Zeep maken is op zich niet gevaarlijk of moeilijk, maar je moet wel begrijpen waar je mee bezig bent. Vooral de NaOH kan brandwonden veroorzaken, goed opletten dus!

Benodigdheden:

- 10 % castor olie
- 30 % olijfolie
- 20 % kokosolie
- 20 % druivenpit olie
- 5 % shea boter / avocado olie
- 5 % jojoba olie
- 10 % amandel olie
- Etherische olie van: lavendel, rozemarijn, citroen, munt, kamille, ...
- Water
- NaOH

+ materiaal, zie hier.


Werkwijze:

Voor je aan de slag kan gaan, moet je eerst je eigen recept berekenen. Dat kan je doen met de Soapcalc. Je geeft de oliën die je gaat gebruiken in, en berekend zo hoeveel water en NaOH je nodig hebt. Zo kan je zelf kiezen hoe veel zeep je gaat maken.

Wanneer je recept klaar is, neem je alles wat je nodig hebt. Dan kan je best je werkplek beschermen met oude kranten of een lege vuilniszak. Zorg ook zeker dat je een short, lange mouwen en handschoenen aan hebt. Daarnaast kan je ook best werken in een goed geventileerde ruimte.

Oké, nu ben je echt klaar om te beginnen. Volg het zeepproces zoals ik het hier uitlegde. Wanneer je zeep 'trace' bereikt, kan je er voor kiezen om een etherische olie naar keuze toe te voegen. Dat moet echter niet. De zeep is ook goed zonder geur- of kleurstoffen.


Zo ziet een dikke trace eruit
Wanneer je geur/kleur goed in het zeepmengsel gemengd is, giet je de zeep in je mal. Je kan deze nu best afdekken met wat versheidsfolie en een handdoek. Dan kan je zeep gaan gellen, wat er voor zorgt dat hij iets sneller klaar voor gebruik is.

Laat de mal nu zeker 24 uur staan. Dan kan je hem uitpakken en als de zeep hard genoeg is, kan je hem in stukken snijden. Nu moet je shampoo bar nog 4 tot 6 weken rijpen. Dan is hij klaar voor gebruik!

Wanneer je niet zo veel geduld hebt, kan je ook de Hot process methode gebruiken. Hier lees je daar meer over.



VARIATIE:

Je kan in plaats van water ook gebruik maken van kokosmelk. Kokosmelk is extra voedend voor je haar. Om dat te doen moet je de hoeveelheid water uitwegen in kokosmelk. De helft daarvan vries je in. Doe dan het ingevroren deel bij het andere gedeelte en hier kan je nu langzaam je NaOH aan toevoegen. Let hier goed mee op! Kokosmelk wordt nog warmer dan water en kan dus gaan verbranden. Wanneer dat gebeurd zijn alle goede eigenschappen weg, en is het dus nogal nutteloos om nog te gaan gebruiken.

Op dezelfde manier kan je ook thee of bier gebruiken (bijvoorbeeld kamille of muntthee. Bier moet eerst volledig uitgebruisd zijn).


  • Etherische oliën voor donker haar:
Voor donker haar kan je best gebruik maken van etherische oliën zoals rozemarijn (voor sterker haar) en ceder (versterkt de hoofdhuid en tegen haaruitval).
  • Etherische oliën voor licht haar:
Licht haar kan baat hebben bij etherische olie van kamille (oplichtend en kalmerend) en citroen (oplichtend en ontvettend).
  • Etherische oliën voor vet haar:
Voor vet haar zijn etherische olie van munt (verfrissend en opwekkend), tea tree (antibacterieel en ontvettend), basilicum (versterkend en ontvettend) en citroen (oplichtend en ontvettend) een goede keuze!
  • Etherische oliën, goed voor elk haartype:
Lavendel (tegen jeuk en roos, stimulatie van de haargroei) en tijm (stimulatie van de haargroei, tegen haaruitval) hebben een goede invloed op je haar. Andere etherische oliën kunnen natuurlijk ook gebruikt worden!


Ben je aan de slag gegaan met deze DIY? Laat me weten wat je er van vond!

15 opmerkingen:

  1. Fabienne Verkoulen17 augustus 2012 om 08:14

    Ja de shampoobar! Ik ben bijna aan het einde van mijn laatste commerciele shampoo en wachtte al met smart. Ga hem zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hopelijk bevalt hij :) Veel plezier met het maken alleszins!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat geweldig leuk om te doen en heerlijk om te gebruiken. Ga ik zeker eens doen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze DIY wil ik heel graag eens uitproberen! Goed uitgelegd ook, hier was ik echt al een tijd naar opzoek :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel Sanne! Laat maar eens weten als je het uitgeprobeerd hebt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb onlangs een shampoobar gemaakt (wel een ander recept dan het jouwe), en hij is zalig. Ook als gewone lichaamszeep is ie perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk! Mag ik vragen welk recept je hebt gebruikt? (je mag het ook mailen als je dat liever hebt) Als je het liever voor jezelf houdt, begrijp ik dat ook hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hm het lijkt me heerlijk om mijn eigen producten te maken, maar zelfs naar behoren een kaars maken lukt me nog niet ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hij komt gewoon van internet :) http://frugallysustainable.com/2011/12/shampoo-bar-soap-recipe/
    Heb hier en daar wel wat aangepast omdat ik sommige dingen niet had.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha hoe dat zo? Misschien moet je met het gemakkelijkste beginnen! Een lotion bar of de whipped shea boter zijn erg makkelijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb van iemand gehoord dat shampoo bars niet zo goed zijn als je last hebt van roos en korsten op je hoofdhuid. Ik vind er niet meteen informatie over. Weet jij misschien meer? Want ik wil dolgraag eens zo'n shampoo bar testen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goh, ik denk dat het erg verschilt van persoon tot persoon, maar ook van bar tot bar. Deze hierboven zijn normaal gezien niet erg 'cleansing' maar wel erg 'conditioning' (de waarden van de soapcalc). Daardoor zouden ze dus niet te hard mogen zijn voor je hoofdhuid! If you never try then you'll never know ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Jessica Willekens18 augustus 2012 om 20:05

    Ben ik zeker van plan om te doen! :) Nu eerst de zoektocht beginnen naar alle ingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oeh leuk! Mijn eerste - en meteen laatste - keer zeep maken was geen succes, maar mijn handen jeuken om het nog eens te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oei, hoe komt het dat het mislukt was? Hopelijk gaat het de volgende keer beter!

    BeantwoordenVerwijderen